вторник, 10 мая 2022 г.

 7 клас (09.05-13.05)

Електричне коло та його елементи

 

1 Провід.

Для того, щоб працював споживач електричної енергії, його необхідно з’єднати із джерелом електричного струму. Виявилось, що не всі матеріали можна використати для цього. Наприклад: мідь, алюміній, срібло, всі інші метали добре проводять електричний струм, тому їх називають провідниками. Такі матеріали як гума, різні пластмаси, бавовна, шовк надто мало або зовсім не проводять електричного струму, їх назвали непровідниками або, по-іншому – ізоляторами. Застосовують ізолятори тоді, коли необхідно затримати або перешкодити руху заряджених частинок. З них виготовляють захисні оболонки проводів.




Провід – виріб у вигляді тонкої металевої нитки(жили) або кілька таких жилок, скручених між собою. Промисловість випускає одножильні і багатожильні, ізольовані і неізольовані проводи.

В залежності від призначення, проводи поділяються на групи: установочні, обмотувальні, монтажні або шнури.

Монтажний провід призначений для монтажу електро- радіоапаратури. Він виготовляється з однією або багатьма струмопровідними мідними жилами в поліхлорвінілові або поліетиленовій ізоляції. Провід стійкий до нагрівання при температурах від –50 до +105° С при напрузі 220 – 1000 В.

Обмотувальний провід здебільшого одножильний, призначений для виготовлення обмоток трансформаторів, електричних машин тощо. Випускається переважно з мідними жилами в емалевій, паперовій, бавовняній, плівковій ізоляції.

Установочний провід використовується для монтажу електрообладнання схованою або відкритою проводкою у житлових, виробничих і допоміжних приміщеннях, ізольований. Виготовляється з міді або алюмінію в гумовій, полівінілхлоридній ізоляції. Кількість жил – від 1 до 15.

Провід неізольований призначено переважно для повітряних ліній електропередач. Виготовляється із сталі, алюмінію або сталеалюмінію (стальне осердя – однопровідне або багатопровідне, обвите алюмінієвим проводом).

2 Шнури.

Шнури електричні гнучкі, ізольовані для приєднання побутових електроприладів і радіоапаратури до електромережі напругою до 220 В. Шнури мають по 2 або 3 жили з кількох мідних дротин у пластмасовій або гумовій ізоляції. Поширені також одножильні шнури з одним проводом у бавовняній або поліхлорвініловій ізоляції.

Кабель електричний – один або кілька ізольованих проводів, укладених у захисній оболонці. Кабелі застосовують для підведення електроенергії до різних електричних машин, переносних металообробних пристроїв, екскаваторів, електрообладнання суден, літальних апаратів тощо. У кабелях переважно три жили, в кабелях зв’язку – десятки і сотні жил.

Для розпізнавання проводів та шнурів застосовують маркування, тобто скорочений запис назви проводу з допомогою літер та цифр.

Літери означають: А – струмопровідна жила алюмінієва (якщо цієї літери немає, жила мідна); П – провід; ПП – провід плоский; Ш (на початку марки) – шнур; Б – побутовий; В – ізоляція поліхлорвінілова; Н – ізоляція наіритова; Р – ізоляція гумова; Ш (усередині марки) – обмотка шовкова; М – провід монтажний; Г – гнучкий (тобто струмопровідна жила складається з кількох тоненьких дротиків). Цифра після марки проводу означає кількість струмо-провідних жил у проводі. Приклад: МГШВ2 – провід Монтажний, мідний, Гнучний, Шовкова обмотка, поліхлорВінілова ізоляція, 2 жили.

Проводи можуть мати різну площу поперечного перерізу. Вона залежить від величини споживаної приладом електричної енергії. Чим більша енергія споживається приладами, тим більшою повинна бути площа поперечного перерізу, струмопровідної частини проводу.

3 Електричне коло.

Демонстрація електричного кола.

В електричному колі є джерело електричної енергії (акумулятор, батарейка) та споживач. Вони зєднані між собою за допомогою електричних проводів. В колі можуть бути елементи керування: вимикачі, реле тощо. Споживач електричної енергії виконує корисну роботу: нагрівання, світіння, обертання, передача інформації.

Якщо коло розімкнути вимикачем то споживач перестане працювати, адже до нього не потрапляє електричний струм. Електричний струм – це потік електронів. Його можна порівняти з потоком струмка. Для роботи кола необхідно щоб струм не тільки підходив до споживача, а й відходив від нього.

 

 

 Домашнє завдання: Розглянути 3-4 зразки проводів або шнурів.

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий